Čičoka stiže u Srem

cicoka-u-sremu-01

Nakon Rasinskog i Jablaničkog okruga, čičoka stiže i u Srem, a poljoprivrednici polažu puno nade u ovaj pionirski poduhvat zbog svojstava te biljke, koja je neprevaziđena u stočnoj ishrani.

U Sremu bi uskoro mogle da niknu šume biljke čičoke, odnosno krompira stogodišnjaka kako je narodni naziv za tu biljku. Zbog izuzetnih svojstava i bogatog roda, čičoka je neprevaziđena u stočnoj ishrani, koristi se i u farmaceutskoj industriji, a odskora i u proizvodnji etanola.
Do sada zauzima samo oko 270 hektara u celoj Srbiji, na području Stiga, Rasinskog i Jablaničkog okruga, a u geografskom Sremu samo u Boljevcima kraj Surčina.

Veoma „bogata" biljka

U vreme kada je stočna hrana sve skuplja, vlasnici privatnih i predstavnici državnih farmi krava i poljoprivrednih kombinata pokazali su veliko interesovanje za gajenje čičoke na seminaru koji je za njih održan u Sremskoj Mitrovici.

Čičoka je prebogata šećerom, proteinima i lekovitim materijama, po katastarskom jutru ostvaruje i do 12 vagona prinosa, a rod se skida duži niz godina, pa je i to bio jedan od razloga za veliku zainteresovanost.
Poljoprivredni inženjer i jedan od vrhunskih stručnjaka za stočarstvo Perica Vuletić iz preduzeća „Agro Gajić", koji pionirski radi na širenju čičoke u Srbiji, kaže da je kod nas tokom sedam poslednjih godina razvijena metodologija proizvodnje elitnog sadnog materijala i već postoje površine koje se eksploatišu.
- Proizvodnja stočne hrane je samo jedan aspekt. Drugi aspekt je proizvodnja ogromnih količina lekovitih materija pošto se iz te biljke cedi inulin koji ima široku primenu u imunoformulama. U ovom trenutku on je uvozni, a nadam se da će uskoro biti naš. Nova grana koju smo ove godine otvorili je proizvodnja etanola - kaže Vuletić i podseća da čičoka ima nekoliko fantastičnih osobina. Jedna od njih je da sadrži 17 odsto šećera.

cicoka-u-sremu-02

Odlične ocene

- Po najtežoj i najrigoroznijoj metodi za ocenjivanje, od mogućih sto bodova dobili bismo maksimum. Od poslednjih 1.011 uzoraka koji su analizirani, nijedan drugi nije dobio sto bodova - navodi Vuletić i kaže da su i analize proteina u čičoki, urađene u Enološkom institutu u Vršcu, pokazale da čičoka ima 16 odsto proteina pa je, što se toga tiče, „egal" sa lucerkom. Stočari koji koriste silažu, seno i senažu čičoke, dobijaju četiri do 4,5 litara mleka više u odnosu na kontrolnu grupu. Istovremeno, u reprodukciji, sva grla koja su to dobijala imala su za rezultat jedno tele za jednu godinu.

- Ako prosečan seljak napravi plantažu čičoke na jednom jutru, može biti siguran da će u narednih 20 godina svake godine u septembru moći da skine 120 tona ili 12 vagona silo mase. To je njemu dovoljno da u toku godine potpuno podmiri potrebe za kabastom hranom za deset krava i pripadajući podmladak - precizira Vuletić.
Agrotehnika za čičoku je ekstremno prosta i jednostavna. Praktično ne postoji bolest koja napada čičoku, osim u izuzetnim slučajevima neke lisne vaši. Svaka primena pesticida je isključena, jer je čičoka visoka i do pet metara, to je prava šuma u kojoj ne egzistiraju druge biljke.

Autor: Ž. Negovanović
Izvor: Press

Podeli