U Kovilju najveća plantaža aronije u Srbiji

Najveću plantažu lekovite biljke aronije, poznate kao sibirska borovnica, u Srbiji podigao je, uz pomoć kredita Fonda za razvoj AP Vojvodine, manastir Sveti arhangel u Kovilju.

Na svom poljoprivrednom gazdinstvu od oko hiljadu hektara, što njiva, što šuma, na deset hektara zasadio je 13.000 sadnica ove biljke, a prve plodove očekuje za četiri godine. Na manastirskom imanju radi 30 ljudi a još ih je više angažovano na sezonskim poslovima. Vele da su aroniju zasadili čuvši za njena izuzetna lekovita svojstva, s namerom da doprinesu da se ova blagodetna biljka u narodu što više koristi.


Juče su poljoprivredno imanje koviljkog manastira posetili predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i direktorka Fonda za razvoj Vojvodine Snežana Repac.
– Pokrajinska vlada je preko Fonda ra razvoj Vojvodine dosad investirala preko 255 milona evra u privredu Vojvodine, od kojih je preko polovine bilo namenjeno poljoprivredi, a oko 5.500 kredita je zaključeno s našim korisnicima. Izuzetnu saradnju kroz dva značajna projekta ostvarili smo s manastirom u Kovilju koji se pokazao kao dobar domaćin. Reč je o finansiranju voćnjaka i proizvodnje pića u iznosu od deset miliona dinara, a 4,9 miliona dinara uloženo je u proizvodnju aronije – kazao je Pajtić, uz ocenu da ovakvi projekti idu u prilog tome da Pokrajinska vlada mora da nastavi da daje podršku i poljoprivredi i privredi jer se to i te kako isplati. – Uslovi su, sasvim je sigurno, bolji nego bilo gde u Evropi. Grejs-period traje dve godine jer se radi o dugoročnim zasadima i u tom smislu velika je tražnja za ovu vrstu kreditu.
– Krediti koje smo dosad dobili od vojvođanske vlade veoma su nam značajni. Naime, po Zakonu o restituciji dobili smo nazad svoju imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata, odnosno oko hiljadu hektara zeljmišta. Sigurno da nismo u stanju da na pravi način obrađujemo zemlju ukoliko nemamo odgovarajuće investicije – naglasio je domaćin, iguman manastira vladika jegarski Porfirije.

Okrenuti zdravoj hrani

– Saznavši kroz razna istraživanja da je aronija jedna od najlekovitijih biljaka, a da je kod nas malo ima, uz pomoć kredita Pokrajinske vlade zasadili smo najveću plantažu te korisne biljke u Srbiji. Investiraćemo i dalje u poljoprivredu, uz pomoć povoljnih fondova, a uz dobit koju ćemo imati biće i mogućnosti da zapošljavamo još ljudi, te će naš humanitarni rad biti još efikasniji – poručio je vladika Profirije.

Autor: S. G.
Izvor: Dnevnik

Podeli