Elektronska saksija

drvena-saksija-za-cvece

Da se negovanje biljaka ne bi pretvorilo u zamoran hobi, ljubiteljima biljaka ponuđena je prva elektronska saksija bez zemlje, koja biljku snabdeva vodom i hranljivim sastojcima u pravoj meri.

Saksija sadrži nekoliko senzora, procesor i softver koji proverava stanje biljke i snabdeva je vodom i hranljivim sastojcima kad god joj zatrebaju, služeći se metodama hidroponike (uzgajanja u vodenom rastvoru s mineralima) i aeroponike (prskanjem vodenim sprejom s odgovarajućim mineralima), koje jedino zahtevaju da se njen rezervoar povremeno dopuni vodom, otprilike jednom mesečno.


Da ne biste morali da razmišljate ni o tome, na saksiji će se upaliti svetiljka koja signalizira da rezervoar traži dolivanje. Dalji posao preuzimaju pumpa i saksijska elektronika. Vlasnik jedino mora da se pobrine da biljka ima dovoljno svetlosti, po mogućnosti indirektne sunčeve.

Elektronsku saksiju proizvodi jedna estonska kompanija, a komplet koji košta 60 evra sadrži saksiju, četiri AA baterije i kartridž u kome su semenke biljke. Baterije traju oko osam meseci, a kada prva biljka okonča svoj životni ciklus, može se zameniti drugom tako što će se za nešto manje od sedam evra kupiti drugi kartridž. Kad se kartridž aktivira započinje klijanje koje obično traje oko dve nedelje, o čemu se brine softver koji je u njega ugrađen s ciljem da optimizuje sistem za svaku vrstu biljke.

Za sada su u ponudi Lepi Jova (Impatiens Walleriana), kadifa (Tagates patula), ukrasna kopriva (Coleus blumei), bosiljak, mini paradajz i ljute papričice.

Autor: AS
Izvor: MV/Novi magazin

Podeli