Najstariji višećelijski organizam na Zemlji

mahovina-na-havajima

Naučnici na Havajima su otkrili populaciju mahovine koja se već 50.000 godina sama iznova i iznova klonira i danas je verovatno najstariji višećelijski organizam na Zemlji.

Ova vrsta mahovine stručnog naziva Sphagnum palustre može da se nađe širom severne hemisfere, međutim, čini se da se samo na Havajima razmnožava kloniranjem bez potrebe za oplodnjom ili sporama.


Naime, ispitivanja su utvrdila da sve populacije mahovine na havajskom ostrvu dele redak genetski marker koji pokazuje da su potekle od iste početne biljke koja je tamo stigla u obliku spora pre više desetina hiljada godina.

Budući da je Sphagnum palustre jednoćelijska, ne može se da polno razmnožava, rekao je koautor istraživnja Erik Karlin, ekolog za biljke na Ramapo Koledžu u Nju Džerziju.

"Možete da očekujete da jedna izvorna biljka ima ovo retko svojstvo. Međutim, nije verojvatno da bi moglo da ga ima više biljaka", objasnio je.

Fosilizovani ostaci Sphagnum palustre pronađeni su u tresetu starom oko 23.900 godina pokraj planine Kohala na Velikom ostrvu. Na temelju ovih ostataka Karlin i njegove kolege zaključili su da mahovina nastanjuje Havaje najmanje toliko dugo, a možda i duže. Kako bi proverili ove procene, obavili su analizu genetske raznolikosti sadašnje populacije i utvrdili brzinu njene mutacije mutacije. Na temelju njih procenili su da je različitim delovima populacije trebalo oko 50.000 godina da se razviju u današnje varijante.

Zanimljivo je takođe da je genetska analiza otkrila da među njima postoji raznolikost, slična onoj kakva postoji i među običnim mahovinama, što dovodi u pitanje popularne predstave prema kojima su klonovi genetski jednolični jer ne mogu polnim razmnožavanjem da razmenjuju DNK.

Izvor: Vesti online

Podeli