Sobne biljke ne postoje samo da bi lepo izgledale

Postoje i biljke koje koje upijaju dim, prečišćavaju vazduh od prašine i mirišu "toplo".

Pogled na umirujuće boje i skladne listove otklanja depresiju tokom hladnih i mračnih zimskih dana. Uz to, biljke pročišćavaju vazduh i šire predivne mirise. Vazduh u kućama najčešće je zagađeniji od onog na ulici, a glavni krivci su proizvodi za čišćenje, osveživači vazduha, boje i sredstva za dezinfekciju.

 

limun-u-saksiji

I deca i odrasli provode oko 90 odsto vremena u zatvorenim prostorijama, pa se tako poboljšanje kvaliteta vazduha nameće kao prioritet, a biljke su u tome vrlo efikasne. One pretvaraju ugljen-dioksid u kiseonik, a neke i upijaju štetne kombinacije benzena i formaldehida koji se nalaze u sredstvima za čišćenje. Takođe, osvežavaju dom time što povećavaju stepen vlažnosti vazduha. Fikus je među biljkama koje čiste vazduh od prašine, alergena, gljivica i bakterija i neutralizuje duvanski dim. Ali, pripazite na fikus jer mu treba mnogo svetlosti, a smeta mu i promaja. Istraživanja su pokazala da paprat mirisom ubija viruse i bakterije koji se šire vazduhom.

Dakle, ukoliko odaberete mirišljave biljke, vaša kuća će postati oaza svežine. Mirisne geranije ispunće stan širokim spektrom mirisa, od ruže, limuna i đumbira do čokolade.

Sigurno ćete voleti da dom ispunite slatkim mirisima narandže, limuna ili grejpfruta. Ti citrusi se lako uzgajaju i brzo rastu, a ako budete strpljivi, dobićete i plodove. Finim i svežim mirisom ističe se i eukaliptus. Njegovi plavo-zeleni listovi korisni su za zdravlje disajnih organa.

Venerina kosa je, na primer, paprat koja apsorbuje 20 mikrograma formaldehida na sat. Smatraju je najefikasnijim prirodnim prešišćivačem vazduha. Dobro je držati je pored računara ili pisaćeg stola.

Aloe uklanjaju mnogo štetnih hemikalija i pegama koje im se pojavljuju na listovima alarmiraju da je vazduh zagađen.

Klivija je poznata po tome što vrlo brzo upija nečist vazduh i oslobađa kiseonik, a jednako dobro apsorbuje i dim cigareta. Za fotosintezu joj treba vrlo malo svetlosti pa može stajati daleko od prozora.

Uz to što vrlo efikasno eliminišu bakterije, kaktusi noću dodatno oslobađaju kiseonik. Idealni su za spavaće sobe.

Cvetovi gardenije su među najmirisnijim. Ova biljka zahteva mnogo svetlosti i pažnje. Međutim, trud se višestruko isplati kad se pojave njeni predivni beli cvetovi.

Po mirisu poznata je i plumerija. To tropsko drvo odlikuje se belo-žutim cvetovima zadivljujućeg mirisa, piše 24 sata.

Izvor: S media

Podeli