Sobna jela

araukarija-u-saksiji

Sobnoj jeli ne odgovara pretopla prostorija, jer u takvim uslovima dolazi do opadanja iglica i izduživanja biljke.

Araukarija, ili sobna jela, interesantan je višegodišnji četinar poreklom iz Južne Amerike, koja u prirodnom staništu može da dostigne visinu od 60 metara. U kućnim uslovima raste znatno sporije, pa je maksimalna visina jedan i po metar. Tokom prvih godina rasta sobnu jelu karakterišu simetrično raspoređene grane koje iz glavne stabljike rastu gotovo vodoravno. Kasnije se ova simetričnost gubi.
Sobnoj jeli ne odgovara pretopla prostorija, jer u takvim uslovima dolazi do opadanja iglica i izduživanja biljke.


U zimskim mesecima araukariji prija svetlo mesto i temperatura između pet i 15 stepeni. Kako su iglice veoma osetljive na dodir, oko biljke bi trebalo uvek da ima dovoljno slobodnog prostora kako bi se jela slobodno širila. Pri zalivanju vodite računa da se zemlja u saksiji u potpunosti ne isuši. U zimskim mesecima sobnu jelu zalivajte jednom nedeljno, ali obilno, a tokom proleća i leta dva ili tri puta nedeljno. Biljku udaljite od radijatora ili drugog izvora toplote i orošavajte je svakog drugog dana.
Sobnu jelu potrebno je presađivati svake godine, dok biljka ne dostigne visinu od jednog metra, a posle toga dovoljno je menjati samo površinski sloj zemlje dva puta godišnje. Prilikom presađivanja na dno saksije obavezno stavite sloj hidrokulture, što će omogućiti sigurno oticanje suvišne vode. Zemlja za presađivanje trebalo bi da se sastoji od listovače, livadskog zemljišta i gline, a ovoj mešavini na kraju dodajte i oštar pesak. Biljku prihranjujte osmokotnim đubrivom za četinare.
Tokom leta sobnu jelu možete držati napolju, u bašti ili na terasi, ali na senovitom mestu. Obavezno je svakog dana prskajte mlakom vodom.
Sobna jela prečišćava vazduh u stanu jer ima antibakterijsko svojstvo.

Autor: Ivana Čolović, dipl. inž.
Izvor: Novosti

Podeli