Važna pravila nege sobnih biljaka u zimskom periodu

zimska-nega-sobnog-bilja-01

U toku zime cveće u kući često vene zbog nedostatka prirodnog svetla i suvog vazduha. Evo šta treba da uradite da bi vam sobne biljke ostale zdrave sve do proleća.

Hranite samo cvetnice

Cveće ne treba držati ni na previše hladnom mestu niti u pretoplom prostoru, a idealna temperatura kreće se od 15 do 20 stepeni. Ovo je trenutak da prestanete s prihranom većine biljaka, ali to ne važi za vrste koje će tek procvetati, poput božićnog kaktusa, ciklame, azaleje… Redovno odstranjujte suve listove i uvele izdanke da bi biljka mogla lepo da raste.


Dalje od promaje

Nagla promena temperature ne prija biljkama i zato svaki put kad provetravate prostoriju, sklonite cveće s promaje. Većina vrsta koje se kod nas gaje traže dosta svetlosti, pa saksije treba da držite što bliže prozoru, ali ne uz radijatore.

Kaktusi vole svetlost

Kaktuse tokom zime držite u prostoriji sa dosta svetlosti. Ako želite da vam na proleće procvetaju, ne zalivajte ih osim ako vam je u stanu pretoplo. Ovo pravilo ne važi za božićni cvet, vrstu kaktusa, koja će uskoro ući u period cvetanja.

Nije vreme za presađivanje

Biljke sada miruju, pa bi bilo najbolje da se do proleća uzdržite od presađivanja. Međutim, ako baš želite ili morate da presadite neki cvet, obavezno nabavite novu zemlju i saksiju za broj veću od prethodne.

Oprezno sa vodom

Većinu biljaka u stanu treba retko zalivati, tek toliko da im zemlja ne bude sasvim suva. I ne brinite, one bolje podnose suvu zemlju nego natapanje vodom. Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvetaju treba zalivati na svaka dva-tri dana.

Orošavajte im lišće

U stanovima sa centralnim grejanjem vazduh je suv, te zato biljke odmaknite bar na metar-dva od radijatora. Redovno orošavanje listova naročito će prijati drvetu života, bendžaminu i paprati, ali ne i biljkama s dlačicama kao što je afrička ljubičica.

Izvor: S media, Blic žena

Podeli