Najbolje sobne biljke za zdrav stan

najbolje-biljke-za-stan

Ne samo da obavljaju dobar posao u kreiranju prijatnog osećanja u bilo kom enterijeru, određene vrste biljaka nam zaista – život znače. Poznata je činjenica da se u svakom domu i kancelariji kriju neželjeni gosti poput toksina i ostalih nečistoća, ali kako nam biljke mogu tačno pomoći da ih se rešimo?

Osim što možete uživati u izgledu sobne biljke posmatrajući svakodnevno živi organizam koji raste i razvija se i donosi toliko potreban dodir prirode u vaš životni ili poslovni prostor, neke sobne biljke čak i naučnici preporučuju za filtriranje vazduha. Naime, u poslednjih nekoliko godina, naučnici NASA-e otkrili su da postoje različite biljke koje pročišćavaju vazduh u našem domu i stabilizuju količinu vlage. Apsorpcijom štetnih materija te nam biljke pomažu u borbi protiv najčešćih uzroka zagađenog vazduha u stanu, piše Naturala.


Jedan od najtoksičnijih zagađivača - formaldehid, možemo pronaći u dezinfekcijskim sredstvima, dezodoransima, tepisima, iverici, lepku...Formaldehid deluje nadražujuće na sluznicu i uzrokuje dermatitis i glavobolje i čest je uzrok astme. Još jedno od štetnih jedinjenja koje možemo naći u kućanstvu je benzen. Koristi se kao rastvor i za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida.

Kao neke od najefikasnijih u uklanjanju molekula formaldehida, NASA navodi filadendron scandens (Philodendron scandens), zmajevac (Dracaena fragrans), zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) pa čak i bršljen (Hedera helix).

Međunarodna inicijativa "Biljke za ljude" u svom istraživanju je spomenula tri sobne biljke: areca palmu (Chrysalidocarpus lutescens), sabljicu ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) i đavolji bršljan (Epipremnum aureum). U istraživanju koje je bilo sprovedeno u hotelima i raznim kompanijama, postavljenje biljke donele su pozitivne rezultate. Naime, kod zaposlenih i gostiju smanjile su se iritacije očiju, glavobolje i respiratorni problemi.

I za ljubitelje cveća stiže dobra vest. Hrizanteme, afričke ljubičice, ciklame i sve vrste orhideja takođe upijaju štetne materije. Zato, iskoristite ne samo lepotu biljaka, već i njihovu funkcionalnost.

Biljke koje poboljšavaju vazduh u vašem prostoru, smanjuju uticaj štetnih materija u prostoru i povećavaju količinu kiseonika su:

Aloe vera (Aloe vera)
Bambus palma (Chamaeodorea seifrizii)
Bršljan (Hedera helix)
Filodendron (Philodendron)
Fikus (Ficus robusta)
Fikus benjamin (Ficus benjamina)
Kućna paprat (Nephrolepis exaltata)
Kineski kozlac (Aglaonema crispum)
Krizantema (Chrysanthemum morifolium)
Drvo života (Dracaena fragnans)
Dracena (Dracaena deremensis)
Patuljasta banana (Musa cavendishii)
Patuljasta datulja (Phoenix roebelenii)
Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Izvor: S media

Podeli