Strujom čisti korov sa njiva

milos-stankovic

Miloš Stanković (27) za svoje izume dobio oko 80 međunarodnih priznanja. Patentirao izum koji umesto hemikalija koristi struju visokog napona.

Mladi naučnik iz Zemuna Miloš Stanković (27) na putu je da svojim najnovijim ekološkim pronalaskom napravi revoluciju u poljoprivredi. Patentirao je izum kojim se, na osnovu regulacije visokog napona, uništavaju korov i druge štetne biljke.

Prošlog meseca za svoj naučni rad dobio je mnogobrojna međunarodna priznanja na najvišim naučnim skupovima. Na Međunarodnom sajmu pronalazaka i inovacionih tehnologija "Arhimed 2012", u Moskvi, dobio je naviše priznanje - "Zlatni orden" za kreativnost. Istovremeno, Institut za inovacije iz Irana dodelio mu je nagradu za najbolji pronalazak.

- Moj pronalazak kojim se selektivno uništavaju samo štetni delovi biljaka, kao i korov i ambrozija, ocenjen je zaista visoko - kaže Stanković.

Prednost ovog uređaja u odnosu na hemijske supstance je u tome što je jeftiniji, a što je još bitnije, čovekova okolina se neće zagađivati.

Mladi naučnik je za svoj celokupni naučnoistraživački rad dobio i veliko priznanje od ruske Međunarodne akademije nauka, koja ga je primila kao svog redovnog člana. Tom prilikom, osim titule akademika, starije ruske kolege su mu uručile povelju i odlikovale ga ordenom "Vitez nauke".

Stanković je svoj naučnoistraživački rad uglavnom usmerio na probleme u vezi sa zagađenjem životne sredine. Patentirao je partikularni elektrostatički filter koji se ugrađuje u motorna vozila i elektrostatički prečistač za otklanjanje aerozagađenja u fabričkim postrojenjima. Dva naučna rada su mu objavljena u međunarodnim časopisima, gde dokazuje da se tečnost može prečistiti uz pomoć pritiska.

Tokom svoje desetogodišnje karijere ovaj Zemunac je dobio više od osamdeset međunarodnih priznanja, a na moskovskom "Arhimedu" nagrade za ekološke patente osvajao je 2005, 2008. i 2010. godine.

Auspuh ga proslavio

Svetsku slavu, nagrade i mnogobrojna priznanja Miloš Stanković je stekao zahvaljujući patentu eko-auspuha.

- Pronalazak se ugrađuje u motorna vozila na kraju izduvne grane. Njegovom primenom apsorbuje se ugljen-dioksid, gas koji je jedan od najvećih uzročnika efekta staklene bašte. Filter koji se nalazi u loncu auspuha može lako i praktično da se zameni - kaže Stanković, i objašnjava da iskorišćeni apsorberi koji se nalaze u filteru mogu da se upotrebe kao đubrivo ili u fabrici za proizvodnju cementa.

Izvor: Novosti

Podeli