Veština bonsaija: lek protiv stresnog života

Veštinu minijaturizacije drveća, koja je nastala u Kini pre više od 1.500 godina, do savršenstva su doveli Japanci. Ali i u Beogradu postoji Bonsai društvo Beograda, koje više od decenije okuplja zaljubljenike u ovu neobičnu umetnost.

Bonsai nije specijalna vrsta biljke koja raste kao patuljasto drvo. On se ne seje, već se „vaja”. To je skulptura oblikovana iz živog materijala, minijaturna biljka koja izgleda kao zrelo drvo u umanjenoj verziji. To je živa umetnost jer se posao oko jedne biljke nikad ne završava. Drvo ostaje malo zahvaljujući specijalnoj tehnici potkresivanja.


Vlada uvreženo mišljenje da je takvo ponašanje prema biljkama nehumano jer im se ne dozvoljava da prirodno rastu uvis. Ipak, Vladimir Nešić, dugogodišnji član udruženja, koji se bonsaijem bavi već 16 godina, ne deli taj stav. Njegova ljubav prema ovoj umetnosti desila se na prvi pogled. Danas neguje lipu, koja mu je bila jedna od prvih biljaka i koja sada ima 20 godina. Trenutno ih u kolekciji ima oko 120 i dnevno im posvećuje najmanje dva sata.

- U bonsai kulturi biljka može da živi i do dva-tri puta duže nego u prirodi, a iz prirode ne diramo biljke koje imaju potencijala da budu veliko drveće. Nebrojeno puta smo i spasli biljke dopola iščupane ili sa mesta gde bi ih neko sigurno polomio - priča Vladimir.

Za uspeh bonsaija najvažnija je nega

Gotov bonsai je zrelo drvo formirano u minijaturnoj verziji. Kad se vaja od prirodno zakržljale biljke koja se zove prebonsai, potrebno je od tri do pet godina. Ako se oblikuje od mladice, u zavisnosti od njene starosti, taj put traje oko 10 godina, a da bi se dobio iz semena, treba najmanje 15 godina nege.

On objašnjava da je bavljenje ovom umetnošću sastavni deo njegovog života, mnogo više od pukog hobija. Kako kaže, bonsai ulepšava i oplemenjuje čoveka. Kad se posle napornog dana posveti svojim ljubimcima, vraća mu se duhovni mir, a to mu olakšava da prebrodi stresni stil života.

Pored Vladimira, na sastanke Bonsai društva u Botaničkoj bašti „Jevremovac” dolazi tridesetak entuzijasta, pre svega ljubitelja prirode. Neki od njih godinama neguju ovu veštinu, dok su drugi na samom početku svog bonsai puta. Dosad su organizovali veliki broj izložbi u Beogradu i Srbiji, a u septembru prošle godine su imali čast da uče od poznatog svetskog majstora Voltera Pala, koji je na poziv Marka Ratića sa sajta Svet biljaka održao seminar o bonsaiju na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Autor: D. Pandurević
Izvor: 24 sata

Podeli