Voće sa Himalaja uspeva u Novom Selu

godzi-bobice-u-novom-selu

Godži bobice ili kako ih Kinezi zovu srećne bobice iako su karakteristične za Aziju, uspevaju i na Balkanu, i to baš u Novom Selu, nadomak Niša.

 

Reč je o slatkom voću poreklom sa Tibeta, sa Himalaja. Ljubiša Jovanović iz Novog Sela, po zanimanju mašinski inžinjer, uspeo je iz semena da proizvede kvalitetan rod ove retke biljke.

- Uspeli smo najpre da selekcijom semena sa tri kontinenta odaberemo ono pravo, visokohibridno i to da zasejemo. Uspeli smo da izvedemo biljku do određene visine, da počne da cveta i rađa – rekao je Jovanović.

Godži bobice Jovanović uzgaja zajedno sa svoja dva sina koji su apsolventi agronomije. Svi se slažu da uz predan rad, uzgajanje ovog voća može da donese dobru zaradu.

- Na jednom hektaru može da se zaradi do 30.000 evra, a sva ulaganja u tu plantažu su oko 20.000 evra, i uloženo se može povratiti već u prvoj godini, a u drugoj i trećoj biće to trostruko i petostruko više – kaže Ljubišin sin Nikola.

Jovanović kaže da biljka nije teška za uzgajanje, a tajna je u neplodnoj zemlji. Biljka u istoj godini procveta, formira plod koji kasnije poraste do dva santimetra dužine, a plodovi se beru od avgusta do oktobra.

Poznato kao bobice sreće i zadovoljstva, ovo slatko azijsko voće u Americi se preporučuje i kao najbolji afrodizijak.

Godži bobice se jedu sveže, sušene ili prerađene u sok, a antioksidantni i imunološki parametri gotovo su dvostruki veći nego kod aronije.

Autor: A. S.
Izvor: Južne vesti, RTS

Podeli