Nova vrsta trave kao brana od poplava

trava-protiv-poplave

Hibridna sorta trave koju su uspeli da naprave engleski naučnici mogla bi delimično da pomogne u ublažavanju posledica poplave, pokazalo je istraživanje.

Tim naučnika za zemljište i biljke je saopštio da su testovi koji su sprovedeni pokazali da nova hibridna sorta trave smanjuje oticanje vode za 51% u odnosu na one koje se naširoko gaje i koriste za ishranu stoke.

 

Oni su dodali da da brz rast i dobro razvijen korenov sistem pomažu da velika količina vode ostaje u zemljištu umesto da otiče u reke i jezera.

Nova sorta je hibrid trave koja se uobičajeno gaji u poljoprivredi za ishranu stoke i jedne vrste livadske trave koja je otpornija na promenu karakteristika životne sredine u kojoj se nalazi.

Koautor studije Kit Mekleod sa instituta u Aberdinu saopštio je da se već neko izvesno vreme radi na projektu pronalaženja novih vrsta trave koja bi služila za ishranu stoke, ali da do sada nije proučavan ekološki uticaj novih sorti.

"Tako smo došli na ideju da napravimo eksperiment sa novom vrstom trave, da vidimo da li osim koristi za poljoprivredu ima i nekih drugih stvari koje su korisne, poput smanjenja oticanja vode iz tla" rekao je Mekleod.

"Postoji veliko interesovanje za proučavanje toga kako da stvaranjem novih vrsta napravimo višestruku korist za okolinu, kao što su kontrola i promena padavina i temperaturnih obrazaca, pa smo između ostalog i zbog toga napravili ovaj eksperiment ", dodao je on.

Za vreme dvogodišnjeg perioda stručni tim u severnom Devonu u Engleskoj je uočio da je nova vrsta hibridne trave smanjila oticanje vode iz zemlje za skoro 51% u odnosu na postojeće vrste trave.

"Oticanje vode sigurno ima veze sa vrstom tla, ali u njegovoj promeni nova vrsta trave ima veliku ulogu. Trava u tlu stvara veću mogućnost skladištenja vode i u te 2 godine videli smo da je promena strukture tla posledica kvašenja i sušenja u tlu bogatim glinom. Međutim i brz rast korena ove vrste trave omogućio je da se poveća kapacitet skladištenje vode koje korenje zadržava u tlu", rekao je Mekleod.

Međutim, naučnici su priznali da trava nije "magično sredstvo" za sprečavanje veilikh poplava, već da može da smanji količinu vode koja otiče sa pašnjaka u plavnim područjima oko rečnih sistema.

Izvor: B92

Podeli