Beograd dobio baštovansku gerilu

gerila-bastovani-05

Beogradski gerila baštovani tajno, noću ili predveče, sade biljke na zapuštenim gradskim površinama. Osim sređivanja zelenih površina o kojima niko ne brine, gerila baštovani prave i bacaju “bombe” od semena iz kojih kasnije, posle prve kiše, niče cveće i poručuju da “niko ne može da čupa, koliko mi možemo da sadimo”.

Srpski gerila baštovani postoje od prošlog leta, kada je Momčilo Antonijević, sa bratom i nekoliko prijatelja, odlučio da posadi lavandu u jednu zapuštenu žardinjeru koja se nalazi u blizini zgrade u kojoj živi.


- Prirodu volim oduvek, već 15 godina bavim se proučavanjem lekovitih biljaka, pravljenjem tinktura, melema i Bahovih biljnih rosa. Od 2009. tekstove o lekovitim biljkama objavljem na svom neprofitnom sajtu snagabilja.com. Gerila baštovansto je logičan sled događaja - kaže Momčilo.

Kako kaže, gerila baštovani, kad god idu u neko ilegalno ozelenjavanje, vode sa sobom neku lepu devojku kojoj je jedini zadatak da odvlači pažnju komunalnoj policiji dok ostali baštovani ne pobegnu.

- Za sada nismo imali problema sa zakonom, a podrška sugrađana je odlična. Mi smo prilično anarhistička organizacija, pa nemamo članove u pravom smislu te reči. Svako ko izađe ispred svoje zgrade i samoinicijativno posadi neki cvetić je gerila baštovan - objašnjava Antonijević.

Autor: M. Radičević
Izvor: 24 sata

Podeli