Ovo su najotrovnije vrste cveća u vašem domu, odmah ga izbacite!

Iako vrlo atraktivnog izgleda, mnoge biljke koje u vrtove, na balkone i domove sadimo radi dekorativnog izgleda, zapravo imaju otrovna svojstva. Ukoliko niste sigurni šta se sve nalazi u vašem domu, proučite listu najotrovnijih vrsta cveća...

Glicinija

Glicinija može izrasti u predivnu biljku u obliku romantičnih kaskada sa bujnih plavim i ružičastim cvetovima ili pak u obliku drvenaste loze s belim cvetovima koje inače bolje uspevaju na jugu ili jugozapadu. Međutim, cela ova biljka je otrovna, iako neki tvrde kako cveće ne sadrži otrov, već samo semenke. Ali kako se kaže, bolje sprečiti nego lečiti, jer podaci pokazuju kako jedenje ove biljke izaziva mučninu, povraćanje, proliv i grčeve, piše livescience.com.


Digitalis ili naprstak

Divnog i bajkovitog izgleda ovaj cvet može narasti i do metra visine, a niz nju se spuštaju ljubičasti, ružičasti ili beli cvetovi, ponekad s vrlo raskošnim središtem. Latinski naziv ove biljke je Digitalis purpurea, a njeno lišće je komercijalni izvor za lekove za srce. Ukoliko u prirodi pojedete bilo koji deo ove biljke, verojatno ćete imati probleme sa srcem, a prije toga i mučninu, povraćanje, proliv i bol u ustima.

Hortenzija

Hortenzija je grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvetovi koji mogu biti beli, ružičasti te raznih nijansi crvene boje. Može narasti i do četiri i po metra visine. Iako cvet hortenzije doista deluje bajkovito poput kakvog velikog pamučnog bombona, jedenje ovoga cveta može izazvati bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrbež kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i kako jedenje cveta hortenzije može izazvati i komu, napade slične epileptičnima te ugroženi rad krvotoka. No, srećom, postoji i protivotrov za hortenzjin otrov.

Đurđica

Ovo tako slatko cveće koje je poznato pod imenom đurđica, takođe je otrovno, od svojih zvonolikih belih cvetova pa sve do stabljike. Iako đurđica neće naneti puno štete, ukoliko pojedete veću količinu verojatno ćete osetiti mučninu, povraćanje, bol u ustima i trbuhu, proliv i grčeve. Otkucaji srca mogu se usporiti i postati nepravilni.

Flamingov cvet ili anturijum

Flamingov cvijet je tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcoliko mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvetovima. Jedenje delova ove biljke može izazvati peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov također deluje i na glas, promuklost, a možda ćete imati i problema s gušenjem. Iako će simptomi dovesti do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar probavnog trakta, a oticanje sluznice može dovesti i do gušenja. Većina simptoma će nestati s vremenom, a bol može ublažiti hladna tečnost i namirnice kao što su semenke lana ili tablete protiv bolova.

Hrizantema

Ovi narančasti, beli i žuti upadljivi cvetovi rastu nisko uz zemlju, a lako se mogu pretvoriti u grmlje. Vrtlari ovu biljku često sade kako bi spriječili zečeve da unište vrt, koji je pak zbog njenih toksičnih sredstava izbegavaju u širokom luku. Krizantemin otrov izaziva svrbež kože te otekline.

Fikus

Fikus u svome lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrbež. Dođe li do trovanja, potrebno je posetiti lekara.

Narcis

Ovo veselo žuto i belo cveće blago su otrovni u slučaju da se u većoj količini pojedu lukovice. Progutate li veću količinu lukovica narcisa, imaćete grčeve, proliv i povraćanje. Simptomi su i glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid, a narcisov otrov utieče i na rad srca.

Izvor: S media

Podeli