Borovnice za bolju krvnu sliku Arilja

borovnica-u-arilju
Optšina Arilje, poznata po uzgoju malina, mogla bi da postane rasadnik još jednog voća u našoj zemlji - američke borovnice. Naime, prema projektu Centra za voćarstvo iz Čačka, u Arilju i okolini je predviđeno podizanje 20 ha savremenih zasada visokožbunaste borovnice. Uzgojem te kulture, inostranom tržištu će se ponuditi veća količina kvalitetnog stonog voća i plodova za raznovrsnu industrijsku preradu, a proizvođačima omogućiti uspešno poslovanje na domaćem i stranom tržištu. Dodatne prednosti zasada borovnice su korišćenje postojećih hladnjača, novi prerađivački kapaciteti i angažovanje lokalne radne snage.

"Savremeni visokointenzivni zasadi, koji će u narednom periodu biti podignuti na više lokaliteta, povoljno će delovati na stručno usavršavanje okolnih poljoprivrednih proizvođača, kao i na porast interesovanja za podizanjem novih savremenih zasada borovnice", kažu u čačanskom Centru za voćarstvo.

Značajno je napomenuti da se proizvodnja borovnice ostvaruje uz minimalno angažovanje uvoznih komponenti i da će se njenim izvozom platni bilans opštine Arilje i lokalnog stanovništva značajno popraviti. Proizvodnja i izvoz borovnice, kao i drugih potpuno domaćih, a posebno poljoprivrednih proizvoda, je za ovu sredinu od velikog značaja.

U našoj zemlji poljoprivrednici gotovo da nemju iskustava u gajenju visokožbunaste borovnice. Od 70-tih godina prošlog veka do danas učinjeno je nekoliko pokušaja uvođenja u proizvodnju ove plemenite voćne vrste. Uprkos relativno povoljnim uslovima, rezultati su uglavnom bili nezadovoljavajući, tako da je i interes proizvođača bio slab.

Visokožbunasta američka borovnica potiče iz SAD. U divljem stanju se prostire u istočnom delu SAD-a (od Floride na jugu do Mičigena na severu). Dostiže visinu od 3 - 4,5 m, a najbolje uspeva na vlažnim staništima i većoj nadmorskoj visini. Zbog specifičnosti korenovog sistema, veoma je osetljiva na sušu. Prema poslednjim podacima, visokožbunasta borovnica se u SAD-u gaji na površini od oko 8.500 ha, sa godišnjom proizvodnjom oko 50.000 tona. Borovnica se na nešto većim površinama gaji i u Kanadi, Holandiji, Engleskoj, Novom Zelandu, Australiji, Čileu, Švajcarskoj, Belgiji i Nemačkoj.
Izvor: eKapija
Podeli