Najavljene hladnoće mogle bi ugroziti kajsije i breskve

Najavljene niske temperature mogle bi oštetiti sadnice koštičavog voća u Rasinskom okrugu, a pre svega breskve i kajsije, upozoravaju stručnjaci.

Savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno-stručnoj službi u Kruševcu Živomir Nikolić kazao je agenciji Beta da su vremenski uslovi od početka zime bili generalno nepovoljni za sadnice voća i doveli ih u fazu kada su mnogo osetljivije na niske temperature.

Ukoliko dođe do jakog zahlađenja, to bi, po Nikolićevim rečima, osim koštičavog voća moglo ugroziti i neke jagodičaste kulture poput kupine.

Prema njegovim rečima, izvestan rizik zbog produžene vegetacije postoji i kada je reč o vinovoj lozi, dok jabukama, kruškama i dunjama, koje su najčešće jabučasto voće gajeno u Rasinskom okrugu, ne preti takva opasnost jer su mnogo otpornije na niske temperature.

Gajenje voća na području Rasinskog okruga, naveo je Nikolić, doživljava renesansu, naročito na području trsteničkog kraja koji do sada nije bio prepoznatljiv po proizvodnji voća, već pre svega po proizvodnji loznih kalemova.

"Agrarna politika Vlade Srbije doprinela je tome da dobar broj proizvođača iskoristi subvencije i podigne nove zasade. Naročito je uočljivo širenje intenzivnih zasada kruške, jabuke, trešnje, šljive, kao i vinove loze", kazao je on.

Voće se u Rasinskom okrugu gaji na više od 16 hiljada hektara, najveće površine zuzimaju zasadi šljive, oko 6000 hektara, i vinove loze, oko 3000 hektara, malina se gaji na oko 1900, a kupina na 1000 hektara, dok se zasadi jabuke prostiru na 1400, višnje na 700, a kruške na 600 hektara.
Izvor: Beta

 

Podeli