QUERCUS BOREALIS Michx.

QUERCUS BOREALIS Michx.

Sinonim

Q .rubra L.

Familija

Fagaceae (Bukve)

Srpski naziv

Crveni američki hrast

Ostali nazivi

Rdeči hrast
Црвен даб

Northem Red Oak
Chêne rouge d’amérque
Roteiche, nördliche
Roteiche,
Americaniche Rote Eiche
Quercia rossa
Дуб северный

Karakteristike

 • Habitus:

  Listopadno drvo koje na prirodnim staništima dostigne visinu 30-45 m i prečnik do 2 m. Krošnja mu je široko zaobljena, veoma slikovita, naročito u jesen, kad listovi poprime narandžastu i grimizno crvenu boju. Grančice gole, crvenkastomrke, rebraste.

 • Pupovi:

  Vršni pupoljci oko 6,5 mm dugi, jajasti, zašiljeni, sa crvenkastomrkim, ± dlakavim ljuspama; bočni su slični, ali manji.

 • Listovi, iglice (četine):

  Listovi 12-20 cm dugi i 10-12 cm điroki, duguljasti do obrnutojajasti, sa 7-11 oštrih režnjeva i dubokim urezima, na vrhu zašiljeni, pri osnovi tupi, do široko klinasti, na licu su svetlozeleni, sjajni, goli, na naličju svetliji i sa čupercima dlačica u pazuhu nerava. Lista dosta kasno.

 • Plod i seme:

  Žir 15-25 mm širok, smešten u kupuli do ¼ dužine. Kupula tanjirasto kupasta, 15-25 mm široka i 6-10 mm visoka, sa čvrsto prileglim ljuspama. Sazreva u oktobru i novembru.

 • Vreme cvetanja:

  V (-VI)

 • Razmnožavanje:

  Pretežno semenom.

 • Stanište i uslovi uzgoja:

  Ovaj hrast se dobro prilagođava različitim klimatskim i terenskim prilikama. Podnosi niske temperature. Što se tiče kvaliteta zemljišta, nije izbirljiv; dobro uspeva i na vrlo siromašnim kao i na kiselim zemljištima. Ipak, najbolju vitalnost pokazuje na svežim peskovitim ilovačama. Iz begava krečna zemljišta, a ne podnosi stagnirajuću vodu, poplave ni jako suha zemljišta. Pošto pripada brzorastućoj i izuzetno dekorativnoj vrsti, sa veoma povoljnim uzgojnim osobinama, ovo je jedan od najčešćih stranih hrastova u našim vrtovima i parkovima.

  Jedan od najčešćih varijeteta je O. B. Var. maxima Ashe (Syn.. Q. rubra Du Roi; Q. maxima Ashe). Ima krupan žir koji je samo pri dnu uklopljen u vrlo plitku kupulu. Opisano je nekoliko kultivara.

 • Opšta rasprostranjenost:

  Istočni delovi SAD, a na sever dopire do u Kanadu.

QUERCUS BOREALIS Michx.
QUERCUS BOREALIS Michx.
QUERCUS BOREALIS Michx.

Od crvenolisnih američkih hrastova, u našim vrtovima i parkovima ređe se uzgajaju: grimizni hrast (Q. coccinea Muench) i čamoliki hrast (Q. palustris Muench).