Druga polovina leta

druga-polovina-leta

Travnjaci – redovno i obilno zalivanje je najbitnije za travu u ovom periodu. Košenje prorediti a noževe na kosačici podesiti na viši nivo. U ovom periodu se mogu koristiti selektivni herbicidi za borbu protiv korova. Krajem avgusta početi sa đubrenjem mineralnim đubrivima kao što su KAN ili UREA radi podsticanja rasta i bokorenja trava u narednom periodu.

Ruže – nastaviti sa orezivanjem ruža kako bi podstakli ponovno cvetanje. Orezati penjačice koje cvetaju samo par nedelja u godini, posle cvetanja. Redovno i obilno zalivanje je vrlo važno u ovom sušnom i toplom periodu. Nastaviti sa zaštitom ruža protiv najčešćih oboljenja.

Drveće, žbunje, puzavice i žive ograde – nastaviti sa redovnim zalivanjem biljaka a naročito mladih sadnica. Orezati žbunove koji su završili sa cvetanjem (lavanda, plava kiša itd.).

Sezonske cvetnice – nastaviti sa redovnim otkidanjem uvelih cvetova kako bi biljke podstakli na ponovno cvetanje. Redovno zalivanje je neophodno, naročito u periodu visokih dnevnih temperatura. Izbegavati zalivanje po jakom suncu. Ukloniti dvogodišnje biljke kada završe sa cvetanjem. Nastaviti sa plevljenjem korova u lejama.

Trajnice – redovno zalivati i otkidati uvele cvetove na biljkama. Izvaditi i razdeliti bradate perunike ako gomolji pokazuju znake sušenja. Paziti da se ne osuše trajnice koje cvetaju u jesen a na koje sada obraćamo manje pažnje. Otkidati vrhove grana npr. hrizantema ili zvezdana kako bi podstakli žbunast rast. Visoke trajnice podupreti uz oslonce da bi ih zaštitili od vetra.

Lukovice – nastaviti sa zalivanjem letnjih lukovica. Kod dalija nastaviti sa otkidanjem uvelih cvetova i vezati biljke uz oslonce. Posaditi lukovice jesenjih krokusa.

U ovom periodu cvetaju rane hrizanteme, begonije, helenijumi, kadife, lobelije, ukrasni suncokreti, ljiljani, gladiole, hibiskusi, fuksije, letnji jorgovani itd.

Podeli