Organska proizvodnja voća - veća mogućnost za izvoz

Uz podršku Zavoda za poljoprivredu u Loznici, u Podrinju je zasnovana organska proizvodnja maline i kupine, čiji su prvi rezultati podstakli voćare da osnuju svoje udruženje u cilju unapređivanja i razvoja proizvodnje i izvoza.

Stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u lozničkom Zavodu za poljoprivredu Zlatica Krsmanović rekla je da je kao rezultat njihovog trogodišnjeg savetodavno-stručnog rada u opštini Krupanj i preorijentacije proizvođača lane na tom području, ubrana prva organski proizvodena malina i kupina.


Prema njenim rečima, vremenske prilike su u prošloj godini umanjile rod i kvalitet voća ali desetak odsto viša cena organske maline i kupine, zainteresovanost inostranih kupaca i mogućnost da dobiju podsticajna sredstva Ministrstva poljoprivrede ohrabrili su poljoprivrednike.
Savetodavno-stručno delovanje Zavoda na teritoriji opštine Krupanj zasnovano je na prirodnim pogodnostima koje karakterišu taj deo Podrinja, poznat pod nazivom Rađevina, a jedan od prvih rezultata je više od 50 sertifikovanih voćnih zasada, objasnila je Krsmanović.
Ona je ukazala da među rezultate spada i juče održana osnivačka skupština Udruženja organskih proizvođča voća "Lastar" u selu Kostajnik u nastojanju da se dalje predstavlja, unapređuje i širi ta vrsta proizvodnje i radi zajedničkog i sveobuhvatnog poslovnog nastupa voćara.
Krsmanović je istakla da će Zavod i dalje voćarima svestrano pomogati kako bi organska proizvodnja, ne samo maline i kupine nego i drugih vrsta voća, dobila još veći obim što bi doprinelo ekonomskom napretku registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.
Povećanju organske proizvodnje voća u Rađevini u prilog idu i klimatska obeležja tog područja, nezagađeno zemljište i vazduh, kao i ustaljene navike poljoprivrednika da u procesu proizvodnje izostavljaju ili neznatno koriste hemijska sredstva i mehanizaciju, ocenila je Krsmanović.

Izvor: Biznis

Podeli